19 listopada 2024 r. uczniowie klasy V i VI uczestniczyli w szkolnej wycieczce do Opatowa. Celem wycieczki było poznanie etapów powstawania Krówek Opatowskich oraz poznawanie nowych zawodów. Po przybyciu na miejsce bardzo miłe panie zaprosiły nas na warsztaty, z których dowiedzieliśmy się, jakimi metodami odbywa się produkcja Krówki Opatowskiej. Następnie panie zaprezentowały krojenie i zawijanie cukierków w papierki. Wreszcie nadszedł czas na pokazanie swoich umiejętności. Każdy uczeń otrzymał pokrojone już cukierki i gotowe etykietki do zawijania. Zadaniem każdego dziecka było dokładne zawinięcie krówek. W nagrodę za trud wszyscy dostali kuferki z własnoręcznie zawiniętymi cukierkami. Po dłuższym pobycie w kawiarence udaliśmy się do zakładu produkującego krówki. Na miejscu przyglądaliśmy się hali produkcyjnej, na której powstaje masa krówkowa robiona ręcznie, dlatego krówki zachowują swój niepowtarzalny smak. A przez szybę obserwowaliśmy panie, które ręcznie zawijają pokrojone krówki w etykietki.
Zdjęcia możecie zobaczyć tutaj
Klasa V i VI